Maandag weer bereikbaar vanaf 08:30 uur
Telefoon: 033 - 47 00 000
Selecteer uw vestiging:AmersfoortBeverwijk

Ik heb een dagvaarding ontvangen, wat is een dagvaarding en wat kan ik doen?

Heeft u een vraag over een ambtelijk stuk dat één van onze deurwaarders u heeft gegeven of bij uw huis heeft achtergelaten? Hieronder leest u wat u kan doen.


Wat is een dagvaarding?

Een dagvaarding is een officiële, schriftelijke oproep om voor een gerecht te verschijnen. Een dagvaarding wordt aan u gegeven door de gerechtsdeurwaarder. Als hij of zij de dagvaarding aan u geeft, legt hij daarbij uit wat de dagvaarding precies betekent en wat u moet doen. Bent u niet thuis? Dan geeft de deurwaarder de dagvaarding aan een huisgenoot of iemand anders die op dat moment thuis is. Is er niemand thuis? Dan laat de deurwaarder de dagvaarding in een gesloten envelop achter.


Wat staat er in een dagvaarding?

In de dagvaarding staat altijd een tijd en datum waarop u bij de terechtzitting moet zijn. Een dagvaarding is dus een officiële brief om voor de rechtbank te komen. In de dagvaarding staat precies wat iemand eist, waarom ze het eisen, de bewijzen die er zijn en soms ook waarom u deze brief krijgt. 


Wat kan ik doen als ik een dagvaarding heb ontvangen?

Wilt u de zitting voorkomen? Dit kan alleen als u het hele bedrag, inclusief rente en andere kosten, maximaal 5 dagen voor de zittingsdatum aan ons kantoor betaalt. Bekijk hier de betalingsmogelijkheden.  


Kan ik na het ontvangen van de dagvaarding nog een betalingsafspraak maken?

U kan een betalingsafspraak alleen maken als u het hele bedrag, inclusief rente en andere kosten, echt niet in 1 keer kunt betalen. U kunt ons een voorstel doen voor een betalingsafspraak, maar dan hebben wij wel inzichten nodig in uw financiële situatie

U kunt hier meer informatie vinden over het maken van een betalingsregeling.

Let op: Ook als wij een betalingsafspraak met u maken, zal de zitting gewoon doorgaan op de genoemde datum.


Ik ben het niet eens met de dagvaarding, wat kan ik doen?

U kunt de rechter vertellen dat u het niet eens bent met de dagvaarding. Wilt u het zelf vertellen? Dan moet u aanwezig zijn bij de zitting op de genoemde datum. Daarnaast kunt u vóór de zittingsdatum een brief sturen naar de rechtbank. In die brief vertelt u waarom u het niet eens bent met de dagvaarding.

Doet u niks? Dan zal de rechter toch nog uitspraak doen omdat u de dagvaarding van onze deurwaarder heeft ontvangen.