Direct contact: 033 47 00 000

Griffierechten nog niet omhoog

De griffierechten gaan voorlopig niet omhoog. Griffierechten zijn de kosten die aan de rechtbank betaald moeten worden om een zaak aan te spannen. Het kabinet wilde de verhoging per 1 juli invoeren, maar de SGP-fractie in de Eerste Kamer is tegen.

Daardoor is er geen meerderheid voor het plan. Een debat in de Tweede Kamer over verhoging van de griffierechten is deze week uitgesteld tot eind mei. Invoering per 1 juli, zoals het kabinet had voorzien, is nu niet haalbaar.

240 miljoen
Bij de griffierechten gaat het nu vaak om relatief lage bedragen, maar door de kabinetsplannen zou dat sterk oplopen. Om een parkeerbon van 40 euro aan te vechten, zou een paar honderd euro aan griffiekosten betaald moeten worden.

Het kabinet hoopte zo'n 240 miljoen euro te besparen door de griffierechten te verhogen. Er kwam al gauw veel protest tegen het plan. Volgens tegenstanders zullen veel mensen niet meer naar de rechter stappen als dat erg duur wordt. Ook zijn ze bang voor rechtsongelijkheid, als mensen met weinig geld niet meer in staat zijn om hun recht te halen.

Bron: NOS